Den Helder Fire station

Den Helder, 2007

Share
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo-exterior1_FireStation_VenhoevenCS_lr-330x220.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo-exterior1_FireStation_VenhoevenCS_lr.jpg
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo-exterior7_FireStation_VenhoevenCS_lr-330x220.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo-exterior7_FireStation_VenhoevenCS_lr.jpg
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo-exterior3_FireStation_VenhoevenCS_lr-330x220.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo-exterior3_FireStation_VenhoevenCS_lr.jpg
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo-exterior2_FireStation_VenhoevenCS_lr-165x248.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo-exterior2_FireStation_VenhoevenCS_lr.jpg
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo-interior2_FireStation_VenhoevenCS_lr-330x220.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo-interior2_FireStation_VenhoevenCS_lr.jpg
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo-interior1_FireStation_VenhoevenCS_lr-330x220.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo-interior1_FireStation_VenhoevenCS_lr.jpg
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/sketch01_FireStation_VenhoevenCS_lr-330x146.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/sketch01_FireStation_VenhoevenCS_lr-1800x800.jpg
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo-exterior4_FireStation_VenhoevenCS_lr-330x220.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo-exterior4_FireStation_VenhoevenCS_lr.jpg
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo-exterior6_FireStation_VenhoevenCS_lr-330x220.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo-exterior6_FireStation_VenhoevenCS_lr.jpg
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo-exterior5_FireStation_VenhoevenCS_lr-165x248.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo-exterior5_FireStation_VenhoevenCS_lr.jpg
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo-detail_FireStation_VenhoevenCS_lr-330x220.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo-detail_FireStation_VenhoevenCS_lr.jpg
Information
Den Helder Fire station

News: May 1, 2009

Den Helder Fire Station nominated for ‘Arie Keppler Award 2009’

De ‘Arie Keppler Award’ wordt eens per twee jaar uitgereikt aan de initiatiefnemers van een voorbeeldige prestatie op het terrein van architectuur, stedenbouw, monumentenzorg of ruimtelijke ordening. Het kan gaan om een gerealiseerd bouwwerk of om een beleidsinspanning. De Arie Keppler Award is een Noord-Hollandse prijs voor stedenbouw en architectuur. The Den Helder Fire Station has been honorably mentioned:   ‘De jury is verrast door de elegante en consequente ontwerpprincipes die aan het ontwerp voor de brandweerkazerne ten grondslag liggen. Het gebouw presenteert zich werkelijk als een transparante en aantrekkelijke brandweerwerkplaats. De mooie perspectieven van buiten naar binnen vormen een royale en bijna theatrale expositie van het brandweerbedrijf. De jury heeft bewondering voor het trefzekere materiaalgebruik en voor de steeds weer passende detaillering van de aansluitingen tussen de verschillende bouwvolumes. Het interieur is van buiten en vanuit de centrale hal goed te overzien en de zichtbaarheid van de opstelplaats van het randweermaterieel geeft dit bedrijfsgebouw een aantrekkelijke vanzelfsprekendheid.’
Den Helder Fire Station nominated for ‘Arie Keppler Award 2009’

News: June 1, 2008

Den Helder Fire Station published in architectenweb magazine

De poëzie van ‘brandweerstad’, architectenweb magazine, nr. 18, 2008, p. 82-84
Den Helder Fire Station published in architectenweb magazine

Vision & Research: Living cities

"not only the safe everyday things of life are admitted, but also the adventurous unknown aspects"

Living cities
InformationStatistics

Some things are so fundamentally connected to the functioning of a city that we have a tendency to forget about them, until disaster strikes and all the rules change. At times like that, a fire station is one of those things that suddenly become the central point of attention. A fire station has to do double duty – one relaxed and ordinary, where life is perfectly normal (while still keeping everyone prepared for danger), and an exceptional one, in which the building functions like a well-oiled machine, perfectly equipped to face an emergency head-on. Of course, this building is based on the highest standards of sustainability, but in this case it’s more interesting to talk about the background of the aesthetic principles of the design.

 

We chose to give this fire station the look of something out of a little boy’s dream: an aeroplane hangar. Striking, clearly recognisable from a distance, modern and at the ready. The well-oiled machinery of the fire brigade runs smoothly under the surface – the station’s outer shell. The eye-catching plate steel roof is echoed in the façade, and elements of it are seen again in the garage, bedrooms and offices. Radiators, steel construction, exposed pipes and the choice of colours – all of which appeal to the fireman’s aesthetic – accentuate the machine-like aspect of the fire station. The utilitarian exterior of the off-duty areas is sheathed in oak, polyurethane coating or plaster, each in different places according to the firemen’s different tastes.

 

The entrance hall, separated from the fire engines by only a large glass wall, is at the heart of the building, so visitors feel surrounded by fire engines from the moment they walk in. This hall is connected to a three-storey atrium. Like a village square, all the functions of the building visibly line this space: the offices, garage, gym and living quarters can all be seen.

Name:Den Helder Fire station
Location:Waddenzeestraat, Den Helder (NL)
Program:garage, workshops, storage sheds, hotel and accommodations, classrooms, canteen
Surface area:5,100 m2 gfa
Assignment:schematic design, design development, specifications, detail drawings and aesthetic direction
Period:2002-2007
Client:ABC Bouwmanagement commissioned by the Municipality of Den Helder
Credits
Team:Ton Venhoeven, Peter Heideman, Kees Plomp, Erik de Vries, Jos-Willem van Oorschot, Sebastian Kutschki (model), Bas Römgens, Ton Span (intern), Mendel Robbers (intern)
Partners:

Marten Winters (artist), IngenieursbureauDijkhuis (construction), Halmos (installations), Heijmans (contractor)

Images:Luuk Kramer, VenhoevenCS
 
Background Information