LiZe

Beijing, 2016

Share
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2016/09/BIADSMKJ-LZXM-B-02-G1-1-324x248.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2016/09/BIADSMKJ-LZXM-B-02-G1-1-1308x1000.jpg
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2016/09/BIADSMKJ-LZXM-B-01-G1-330x224.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2016/09/BIADSMKJ-LZXM-B-01-G1-1475x1000.jpg
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2016/09/BIADSMKJ-LZXM-P-01-G1-330x234.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2016/09/BIADSMKJ-LZXM-P-01-G1-1411x1000.jpg
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2016/09/BIADSMKJ-LZXM-B-04-G1-330x229.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2016/09/BIADSMKJ-LZXM-B-04-G1-1441x1000.jpg
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2016/09/BIADSMKJ-LZXM-B-03-G1-330x232.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2016/09/BIADSMKJ-LZXM-B-03-G1-1423x1000.jpg
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2016/09/20151221_AXOmodel_BIG-330x228.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2016/09/20151221_AXOmodel_BIG-1446x1000.jpg
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2016/09/Section-S5-330x142.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2016/09/Section-S5-1800x775.jpg
Information
LiZe
InformationStatistics

How to combine the same area for main road, metro station, underground connector, parking, shopping mall and park and use it as leverage project for a new central business district? The Lize park is designed as green oasis in the transit oriented development around the station. The park offers direct access to the underground shopping mall  through 3 sunken plazas with leisure facilities.

 

The original plan of Wilkinson Eyre architects and BIAD consisted of an underground parking garage, an underground shopping mall and a park with some retail program on the ground floor.  The different programs were designed in horizontal layers that caused a disconnection between them. VenhoevenCS has broken the monotony of the horizontal layers by connecting them with each other. This has an great impact on the quality of the shopping mall and park.

 

We introduced a new level in the undeveloped area between the underground shopping mall and the ground floor. This enabled us to create new voids that visually connect the mall with the park and let the natural light penetrate into the underground, which increase the spatial quality together with higher commercial value.  With placing restaurants and cafes in the acquired area of the new level we created a food court with outside terraces in the middle of the sunken plaza. This creates a lively atmosphere in the plaza far from the traffic noise. It will attract more people to stop in the park and continue to the shopping mall.

Name:LiZe
Location:Beijing
Program:Underground shopping mall, underground parking garage, park.
Surface area:500 000 m2
Assignment:Integrated station area design: infrastructure design, landscape design, public space design.
Period:2015-2016
Client:BIAD
Credits
Team:Ton Venhoeven, Jos-Willem van Oorschot, Li Gubai, Mateja Pipan.
Partners:

OKRA

Images:VenhoevenCS architecture+urbanism
 
Background Information