NVWA Laboratory

Zwijndrecht, 2003

Share
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo_exterior1_VWA_VenhoevenCS_lr-313x248.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo_exterior1_VWA_VenhoevenCS_lr.jpg
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo_exterior2_VWA_VenhoevenCS_lr-196x248.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo_exterior2_VWA_VenhoevenCS_lr.jpg
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo_detail1_VWA_VenhoevenCS_lr-314x248.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo_detail1_VWA_VenhoevenCS_lr.jpg
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo_exterior4_VWA_VenhoevenCS_lr-195x248.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo_exterior4_VWA_VenhoevenCS_lr.jpg
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo_exterior3_VWA_VenhoevenCS_lr-311x248.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo_exterior3_VWA_VenhoevenCS_lr.jpg
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo_exterior7_VWA_VenhoevenCS_lr-314x248.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo_exterior7_VWA_VenhoevenCS_lr.jpg
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo_interior2_VWA_VenhoevenCS_lr-196x248.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo_interior2_VWA_VenhoevenCS_lr.jpg
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo_interior1_VWA_VenhoevenCS_lr-195x248.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo_interior1_VWA_VenhoevenCS_lr.jpg
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo_interior3_VWA_VenhoevenCS_lr-314x248.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo_interior3_VWA_VenhoevenCS_lr.jpg
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo_exterior6_VWA_VenhoevenCS_lr-314x248.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo_exterior6_VWA_VenhoevenCS_lr.jpg
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo_exterior5_VWA_VenhoevenCS_lr-195x248.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/photo_exterior5_VWA_VenhoevenCS_lr.jpg
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/Plan_VWA-Laboratory_Venhoevencs_lr1-330x233.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/Plan_VWA-Laboratory_Venhoevencs_lr1.jpg
http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/Section_VWA-Laboratory_Venhoevencs_lr-330x245.jpg,http://venhoevencs.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/Section_VWA-Laboratory_Venhoevencs_lr.jpg
Information
NVWA Laboratory

News: September 1, 2009

VWA Laboratory published in Archidea (EN)

Archidea (EN), nr. 39, 2009, p. 12-13
VWA Laboratory published in Archidea (EN)

News: January 1, 2005

VWA Laboratory nominated for Mies van der Rohe Award 2005

The Mies van der Rohe Award is granted every two years  to acknowledge and reward quality architectural production in Europe.
VWA Laboratory nominated for Mies van der Rohe Award 2005

Vision & Research: Microcosmos

"The notion of ‘exclusion’ from the world outside the capsule is replaced by the notion of inclusion in the unusual object of the world’s complexity"

Microcosmos
InformationStatistics

The construction of this laboratory is a direct consequence of a large-scale and difficult reorganization in the Netherlands Food and Consumer Product Safety Authority. This is one of the new buildings needed to make an important contribution to the working atmosphere within the organization. It is designed to enable the implementation of organizational changes and to provide a new identity for the new and improved, more transparent organization.

Amidst the somewhat cluttered area around the railway station in Zwijndrecht, the new laboratory stands out like an alien. Its metal skin and relatively large bulk is reminiscent of the monumental shipyards nearby. The most prominent feature are the eastern terminal ends, which make the building look like a many-headed monster or a station for incoming flying saucers. This is where the offices are located in which the inspectors gather after a day of catching monsters. It offers an expansive view of sports fields, the bridge to the north and the city of Dordrecht off in the distance. In view of the need for climate control in the laboratories, the rest of the building is fairly closed off. The windows placed seemingly at random, the fluid lines and the staggered levels make the building seem deceptively smaller. This effect is strongest on the south side, where the building borders on the backyards of local homes.

Once inside, it looks like in a James Bond movie: as if all kinds of scientists are working on some kind of surrealistic invention. But that is not the case. All kinds of tests are being carried out to determine whether goods or food samples are harmful for users. Lines of sight in the interior between offices, laboratories and research halls ensure that everyone can see what is happening throughout the building. Atria separate the different zones of the building and supply daylight and fresh air to the interior. The atrium in front is used as a village square, concert hall and exhibition room for personnel and visitors.

Name:NVWA Laboratory
Location:Parallelweg 4, Zwijndrecht (NL)
Program:laboratories, offices, underground parking
Surface area:6,400 m2 gfa
Assignment:schematic design, design development, specifications, construction supervision and management
Period:1998-2003
Client:Netherlands Government Buildings Agency, Southwest Directorate
Credits
Team:Ton Venhoeven, Kees Plomp, Beate Lendt, Chantal van Dillen, Jos-Willem van Oorschot, Björn Utpott, Peter Heideman, Jeroen Tacx, Katie Cassidy, Erwin Hilbrands
Partners:

ABT (construction), Halmos (installations), LBP (building physics)

Images:Luuk Kramer
 
Background Information