Apeldoorn Noord

Apeldoorn (NL), 2026

Share

Information

Het innovatieve ontwerp voor het nieuwe zwembad in Apeldoorn Noord, door het team van Wind Design & Build en VenhoevenCS architecture+urbanism, kenmerkt zich door zijn alzijdige opzet en integratie met de natuur en belooft een levendige en opvallende toevoeging te worden aan deze omgeving-in-beweging.

Sociale Cohesie
Het gebouw zoekt aan alle kanten aansluiting met zijn groene omgeving: de levendige en aantrekkelijke plint stimuleert interactie tussen het gebouw en de omringende gemeenschap. De patio’s en getrapte terrassen die het zwembadcomplex verbinden met de parkachtige omgeving zorgen voor een natuurlijke overgang naar het gebouw.

Groen en Royaal
De duurzame ambities van de Gemeente Apeldoorn zijn vertaald naar een natuurlijk en circulair ontwerp. Het architectonische concept is geïnspireerd op de schoonheid van de Hoge Veluwe en het lokale thema ‘Groen en Royaal’. Het gebouw heeft geknikte dak- en terrasvormen, waarbij de prominente houten constructie de twee herkenbare dakvormen definieert. Circulair materiaalgebruik voert de boventoon in het ontwerp: de houten constructie articuleert de uitstraling en brengt de natuur naar binnen en met hergebruikte stoeptegels als metselstenen, die verzameld worden in de buurt, wordt ook de omgeving een beetje groener!

Transparantie
De glazen gevel creëert een harmonieuze verbinding tussen het zwemcomplex en de groene omgeving en brengt sport en natuur samen. Deze transparantie doordringt het hele complex, waardoor sport zichtbaar is voor bezoekers en er van binnenuit panoramisch uitzicht is op het weelderige groen. Bovendien kijken alle publieke ruimtes uit op de baden, wat bijdraagt aan de dynamiek en sfeer die de sportbeleving verrijken.

Het circulaire materiaalgebruik, de transparantie van de gevel en de slimme indeling van de ruimtes binnenin komen op een evenwichtige manier samen. Hiermee belooft het alzijdige gebouw een waardevolle bijdrage te leveren aan de sociale cohesie en maatschappelijke participatie van Apeldoorn Noord.

Request presskit

Statistics

Name: Apeldoorn Noord
Location: Apeldoon-Noord
Program: 50 meter bad, doelgroepenbad, recreatiezone met peuterbad, glijbanen, horeca en commerciële ruimten
Assignment: Design & Build
Status: Win
Client: Municipality of Apeldoorn

Credits

VenhoevenCS: Manfred Wansink, Mateja Pipan, Maria Boletou
Developer:Wind Design & Build
Main contractor:Niehof aannemersbedrijf
Structural engineer:W2N Engineers
MEP:BBP Advies, Lammerink Installatiegroep
Building physics:Noorman Bouw en Milieu-advies
Water treatment:Polypla
Project management:Synarchis
Images: B1 design