Sportplaza Mercator

Amsterdam (NL), 2006

Share

Information

De Baarsjes in Amsterdam is a multicultural neighborhood that is home to people from 129 different countries. Because living with different cultures in one neighborhood is not always easy, the city district wanted to boost community life. The city came up with the idea to transform an open air swimming pool into a building which combines swimming pools, a therapy pool, fitness, aerobics, sauna and steam bath, a party center, café and childcare. A KFC fast food restaurant was added to create low education jobs for the unemployed. Each individual element of this complex was meant to attract different target groups, so the entire population would be able to use it in the end. An extra design challenge was to create an invisible green building because people from the neighborhood wanted to keep the green character of the area.

The building was designed as a city – a society in miniature – inside a cave. The building is full of lines of sight and keyholes that offer perspectives on the various visitors, activities and cultures in the building. Sunlight penetrates deep into the building’s interior through all sorts of openings in the roof. Low windows frame the view of the street and the sun terrace. People can enjoy the facilities they came for, but they can also see many other activities, intriguing their interest and inspiring them to use these as well.

Today, with its green façades and roof, Sportplaza Mercator marks the start and end of the Rembrandtpark. From a distance, it seems like an overgrown fortress flanking and protecting the entrance to the 19th-century city. Glimpsed through the glass façade, a modern spa-style complex glistens, complete with swimming pools, fitness space, and restaurant and party facilities. The entrance is the departure hall that everyone uses and from which all can reach their destination.

Related News & Media Download PDF

Statistics

Name: Sportplaza Mercator
Location: Jan van Galenstraat, Amsterdam (NL)
Program: competition, therapy, instruction and outdoor pools , fitness space, wellness centre, café-restaurant, party centre, childcare, fast food concession
Surface area: 7,100 m2 gfa
Assignment: Competition design, Schematic design, Interior design, Design development, Construction documents, Construction administration
Period: 2001-2006
Status: Built
Client: Sportfondsenbad Nederland and Municipality of Amsterdam, De Baarsjes district
Awards: Nomination Most Sustainable Public Building of Amsterdam 2008 Nomination Mies van der Rohe Award 2007 Nomination Dutch Construction Award 2007

Credits

VenhoevenCS: Ton Venhoeven, Richèl Lubbers, Danny Esselman, Manfred Wansink, Jos-Willem van Oorschot, Erik de Vries, Thomas Flotmann, Peterine Arts
Landscape architect:OKRA
Main contractor:Van Wijnen
Structural engineer:Pieters Bouwtechniek
MEP:Herman de Groot Project Techniek and Hellebrekers Technieken
Building physics:LBP SIGHT
Project management:Draaijer & Partners
Artist:Giny Vos
Other:Copijn (facade and roof contractor)
Images: Luuk Kramer (photos)