De Steur

Kampen (NL), 2017

Share

Information

The plans for the new swimming pool in the city of Kampen were not only a great chance to realize a modern swimming accommodation, but it also offered a good opportunity to regenerate the green area of the ‘Groene Hart’ from a closed off site into a multifunctional recreational park.

The former ‘Steur’ site is transformed into a large green open space in the park, where the swimming pool, like a villa, overlooks its surroundings. The swimming pool forms a pavilion within the park, integrating the green space and pool into one.

The pool offers a panoramic view over the area. In summertime, the glass facade can be fully opened, in order to link the interior recreational pools with the terrace and outdoor pools. In wintertime, the gates of the lawn are open. This allows the outdoor area of the pool to become part of the recreational route through the park.

Related News & Media

Statistics

Name: De Steur
Location: Burgemeester Berghuisplein 2, Kampen (NL)
Program: Competition pool, instruction pool, recreational pool, kiddy pool, flume, outdoor pools, terrace, restaurant
Surface area: 5,500 m2 gfa
Assignment: Competition design; Schematic design; Design development; Construction documents; Procurement; Construction administration; Interior design
Period: 2013 - 2017
Status: Built
Client: Municipality of Kampen

Credits

VenhoevenCS: Jos-Willem van Oorschot, Ton Venhoeven, Louis van Wamel, Arjan Pot, Kees Plomp
Main contractor:Burgland Bouw
Structural engineer:Goudstikker - de Vries
MEP:Deerns
Building physics:DGMR
Water treatment:KWB
Project management:Andres c.s.
Cost consultant:Basalt
Images: Ossip van Duivenbode (photos)