Pailao River Blueway Project

Shenzhen (China), 2023

Share

Information

As a rapidly urbanising region located below sea level, the Pailao River Blueway Project will prevent flooding due to heavy rainfall. The riverbanks will be enriched with urban nature, incorporating space for water retention, deep into the neighborhood. The new ecological zones are designed to accommodate social and cultural activities and sports with parks and pavilions. In addition to the mediating ‘sponge effect’ of nature, these banks will enhance economic growth as well as the resilience, identity, and vibrancy of the entire city district. The project exemplifies VenhoevenCS’ visionary approach to nature-inclusive design, reshaping the co-existence of the human and natural environment to ensure a sustainable, healthy future for all life forms.

Designing with water for urban regeneration
To future-proof their masterplan, the VenhoevenCS team created an innovative design with water to adapt to the consequences of climate change: the construction of ponds, green roofs, more space for trees, urban farming, new parks, wetlands, and soft banks are just a few interventions that organise water storage and determine the new identity of Bao’an. This is crucial because the intensity of rainfall is increasing in this subtropical part of China and the dense development of industry and housing, the dominance of infrastructure, and the limited capacity of the Pailao River make Bao’an vulnerable to flooding.

To redesign the waterway, the team zoomed out far beyond the contours of the plan area. The Blueway Project was considered in relation to the network of rivers flowing to the sea and the dense urban areas in between. The climate-adaptive transformation of these neighborhoods and their public space became essential to the masterplan. Space for nature also constitutes changes in mobility – after all, more nature implies less asphalt, less parking and fewer cars. Bao’an remains accessible with mobility hubs, robust public transport, and an extensive network for local, slow traffic. Grey matter becomes green space, with water at the heart of the area’s identity.

Urban nature and entrepreneurial visions
The concrete quays of the Pailao River will be replaced by wide, soft banks that act as sponges. This riverside urban nature area has been designed as a series of varied parks which prioritise pedestrians and cyclists – a welcome addition to the huge bridges and overpasses for car traffic. The spaces under the viaducts offer meeting places and sites for cultural activities and local initiatives, staying dry in the rain and shady in the sun.

The masterplan’s sustainable principles have been consistently applied down to the smallest scale of the design, as seen with the pavilions. The pavilions function at any water level because they are on stilts, contribute to biodiversity with green roofs, and are constructed out of wood. They will additionally be run by local entrepreneurs to develop a public offering; along with the urban nature area, the pavilions contribute to Pailao River becoming a revitalised destination for all residents of Bao’an district.

Pioneering research
As a forward-thinking, agenda-setting practice, the VenhoevenCS team takes an inquisitive and creative approach to research to address major climate challenges. The team conducted research earlier this year into designing for areas with imminent flooding, using Sustainable Development Goals as design tools. They applied these learnings at IABR–Atelier Dordrecht in the Netherlands: the proposal for a safe layout of ‘De Staart’ area in the event of imminent flooding acted as a lever for truly sustainable urban regeneration, which in turn informed their work on the Pailao River Blueway Project masterplan in the face of similar conditions.

Related News & Media Request presskit

Statistics

Name: Pailao River Blueway Project
Location: Bao’an district, Shenzhen
Surface area: 736.000 m2
Assignment: Masterplan
Period: 2021-2023
Status: In Progress
Client: Shenzhen Bao’an District Water Bureau
Publications: ArchDaily

Credits

VenhoevenCS: Ton Venhoeven, Jos-Willem van Oorschot, Yi Yu, Nick Wenham, Jun Chen, Quentin Roquelaure.
Landscape architect:Shenzhen Hope Design Co.,Ltd
Water treatment:HUADONG Engineering Corporation Limited (HDEC)
Images: Shenzhen Hope Design Co.,Ltd