Alienware Training Facility for Team Liquid

Utrecht (NL), 2020

Share

Information

The new Alienware Training Facility designed by VenhoevenCS and AHH Architects is the all-new EU Headquarters for the illustrious esports organisation Team Liquid. The new facility combines training, presentation, working, eating, living and relaxation. The interior of the building sees two worlds intertwine: players and office staff work in a world of green and comfort, while fans and visitors are entertained by the spectacular world of Team Liquid and their ongoing adventure.

Connected with the city of Utrecht

Situated in the heart of the new community building Het Platform (also designed by VenhoevenCS), the facility overlooks the Station Square. Thanks to the location and a public passage through the building, Team Liquid players can train and compete and at the same time stay connected with the vibrant city of Utrecht.

The public zone on the ground floor is separated from the players and office staff by an impressive, 3 meters high, transparent trophy case that offers a glimpse of the world behind. The first floor provides room for the state-of-the-art training facility. Next to the scrim rooms, where the athletes train, there is a restaurant that will sustain the players while they prepare for tournaments. The Team Liquid European staff, housed in a transparent and roomy office, are provided with a setting that will surely elevate their operation, and brand, across the world of esports.

Inspired by game design

This project Is the perfect illustration of how game design and digital art can become new and quintessential sources of inspiration for architects. The architecture here is the epitome of duality: between what is real and what can be imagined and where nothing is what it seems. A mix of serene minimalism and high-tech, edgy gaming aesthetics; an amalgam of functions that normally never combine, like a restaurant with scrim rooms and a gallery with a player lounge. The interior design, unashamedly, celebrates technology.

This is not tucked away in walls or ceilings, but highlighted and exposed as ornaments, emphasising that internet and tech now represent a pumping heart, one that supports a way of life. The facility is adventurous — as a well-designed game would be — with a modular and multi-purpose floor plan, utilising sliding walls to offer a flexible and fluid use of space.

Sustainable and healthy workspace

The imaginative use of the interior’s materials also creates an interplay between the real and the imagined, with a daring choice of colours and materials accentuating different spaces and functions. Atmospheres skilfully alternate from chic and dynamic to professional and focused to reflect the function of the space. Black, white, bamboo, blue manes and hexagons are forged into a bold, yet sturdy, mise en scene; while the brand’s identity is represented both explicitly and within hidden easter eggs. By using bio-based and recycled materials, efficient installations, smart acoustics, lighting, and prefab elements, we have created a sustainable, healthy and comfortable workspace for Team Liquid.

Related News & Media Download PDF Request presskit

Statistics

Name: Alienware Training Facility for Team Liquid
Location: Moreelsehoek
Program: E-sports training facility, company restaurant, office space, Team Liquid Fanzone
Surface area: 1.000 m2
Assignment: Interior design
Period: 2019-2020
Status: Built
Client: Team Liquid Enterprise
Publications: De Architect (NL)

Credits

VenhoevenCS: Danny Esselman, Ton Venhoeven, Arjen Zaal, Eliza Mante
Partner architect:AHH Architects
Developer:Bouw21
MEP:Van Delft Groep en Schrijvers Technische installaties
Lighting consultant:Modular Lighting en Lichtstudio Kwadraat
Other:Stooff Interior Projects (Interior builder), FacilitylinQ (Furniture)
Images: Teo Krijgsman